середа, 27 січня 2016 р.

Чиста мова

Облу́дник
(нещира, лицемірна людина)
Справді, крім жовтавої хворобливої блідості, яка свідчила про розлиття жовчі в крові і, можливо, таки мала свою причину, Д’Артаньян помітив у його обличчі щось відразливе, гидке. Шахрай сміється не так, як чесна людина, облудник плаче не тими слізьми, якими плаче людина щира. Всяка нещирість – маска, і хоч як добре вона буде зроблена, але, придивившися уважно, її завжди можна відрізнити від справжнього обличчя. (Александр Дюма «Три мушкетери»)
Обні́жжя 
(нижня частина)
Валун глухо вдарився в землю, здійнявши в повітря хмари блідого коричневого пилу, потім покотився собі далі, ніби в уповільненому русі, доки остаточно не зупинився десь біля обніжжя гори. (Кейт Мосс «Лабіринт»)
Огу́лом
(усе разом; гуртом)
Чи не постає тут питання про організацію нового товариства, що придбає все це у власність, так би мовити, огулом, за згодою або з аукціону. (Жуль Верн «Плавучий острів»)
Обору́дка
(сумнівна, незаконна угода; афера, махінація)
Справа Липовецького, Лізина розписка – віддати їх на поталу вогню було неможливо. Залишались ще документи про оборудки колишнього тестя, але і ті палити було нерозумно. (Володимир Хрущак «Феміда на ланч»)
О́бшир
(безмежний простір)
Смерть косить людей у багатій і великій країні, що лежить між Північним морем, графством Емден, річкою Еме, Вестфаліею, Юліх-Клеве і Льєжем, єпископством Кельнським, Трірським, Лотарінгією і Францією. Смерть косить людей на обширі в триста сорок миль, в двох сотнях укріплених міст і ста п’ятдесяти селищах, що мають міські права, в селах, містечках і на рівнинах. (Шарль де Костер «Легенда про Уленшпігеля»)
Словник вишуканої української мови – данина великій мовній спадщині, яку у різні часи з нами щедро розділяли майстри художнього пера. Понад 1500 словникових одиниць дозволять користувачам поглибити знання рідної мови, збагатити активний словниковий запас, розмовляти і писати українською мовою якнайвишуканіше. Замовити словник (з авторським підписом) за ціною видавництва http://mova.ga/книги/
‪#‎Словники‬

Немає коментарів:

Дописати коментар